Рецептите на македонски

Телешки гулаш с макарони

Бележка от Марияна:
През следващите дни ще направим няколко традиционни рецепти. Хубаво е да сменим от време на време. Дори този гулаш да не е нещо традиционно за България, в кухнята на държавите от бивша Югославия, е обичано ястие.

Всяка по-възрастна домакиня знае да приготвя гулаш. Това е едно от любимите стари ястия , което се е правело много често и се е смятало за истинска гозба.  Приготвя се много лесно. Но повечето млади домакини го избягват, защото месото трябва да се вари малко по-дълго. Това не би трябвало да е проблем, защото месото може да се свари от предната вечер, а на следващия ден ястието да се приготви много бързо.
 Аз го приготвям по свой начин и е изключително вкусно.

Необходими продукти:
  • 500 гр. телешко месо
  • 2 глави кромид лук
  • 1 морков
  • 1 парче праз
  • 500 гр. доматен сок, доматено пюре или настръгани пресни домати
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз
  • 1 пакет макарони (обикновени или пълнозърнести)
Месото се нарязва на малки парчета и се вари около два часа, докато омекне хубаво (през това време се долива вода колкото е необходимо). Не се слага мазнина. След като се свари, се оставя с малко вода. Към него се прибавя в тенджерата нарязаният лук, праз и настърган морков. Оставят се да се задушат и щом се поизпари водата, се слагат доматено пюре (или ако има пресни домати - още по-добре). Подправя се със сол и пипер и се оставя на огъня още 20-30 минути. Накрая се слага магданоз. Оказа се, че нямам пресен и сложих малко сух магданоз. Макароните се сваряват както обикновено, изцеждате се и се сервират с гулаша.
Хубава е и комбинацията с картофено пюре. 

Добър апетит !

Общо : около 7 лв.