Рецептите на македонски

Oриз с пресни гъби

Много често правя ориз и винаги е различен. Този вариант ми е особено вкусен и е между любимите вкъщи. А ми харесва и защото с него не трябва да правя друго ястие. Гъбите заменят месото, така че имаме комбинация "две в едно".



Необходими продукти :
  • 1 малка глава лук
  • 1 чаша ориз (250 гр.)
  • 300 гр. пресни гъби 
  • сол или готови сушени подправки
  • 1 с.л зехтин
  • 3 чаши гореща вода
В зехтин се запържва леко ситно нарязаният лук и се прибавят гъбите, нарязани на тънки лентички. След като се позапържат гъбите и се изпари течността, се прибавя измитият ориз, подправките, разбърква се добре и се изсипва в тава. Заливат се с трите чаши гореща вода ( най-добро съотношение на ориз:вода е 1:3), разбърква се и се пече на 200 градуса около 25 минути. Времето на печене зависи от фурната - докато не изври водата и не се запече малко.
Огоре сложих малко сух копът чисто за вкус.
Това количество е достатъчно за 4 порции, зависи кой колко яде :)

Приятен апетит !

Общо: около 1,60лв