Состојки:
• 3 јајца
• 350 мл. јогурт
• 120 мл. масло
• 250 гр. палента
• 150 гр. бело брашно
• 1 прашак за пециво
• сол
• 150 гр. козјо сирење
• сусам
• ленено семе
• 350 мл. јогурт
• 120 мл. масло
• 250 гр. палента
• 150 гр. бело брашно
• 1 прашак за пециво
• сол
• 150 гр. козјо сирење
• сусам
• ленено семе
Јајцата се матат малку со метална жица (не со миксер). Се додава маслото, јогуртот, брашното, палентата, пецивото и се посолува. Се убаво се соединува. Калапот се премачкува со путер и се полни најпрво до половина. Потоа во секој дел ставаме по едно парче козјо сирење (тука може да се стави кашкавал, некој вид зеленчук - домат, брокула, варен морков, печурки..) и потоа се покрива со останатата смеса, за да се дополнат калапите. Одозгора се нарасува сусам и ленено семе (може и мелен лук, морска сол, ким, оригано...). Се печат во загреана рерна на 220°С 20 минути.
Многу се вкусни и здрави. Од состојките имав се дома. Само погледнав дали имам јогурт во фрижидер. Имав, за среќа и така убаво се нагостивме. Само следниот пат треба во поголем калап да правам:)
Исто е убаво што може и во овој рецепт да се ставаат состојки по вкус и може да се направат најразлични комбинации.
Пријатен апетит !
Исто е убаво што може и во овој рецепт да се ставаат состојки по вкус и може да се направат најразлични комбинации.
Пријатен апетит !
Вкупно: околу 100 денари