Рецептите на македонски

Пълнозърнести питки с лук и кашкавал

Рецептата е от тук-блога Мед и мляко. Имам я от много време и до сега ги правех с бяло брашно.
Пробата с пълнозърнесто брашно и няколко промени излезе доста успешна.

2 и 3/4 ч.ч. пълнозърнесто брашно (може и 3 чаши да са необходими)
1 с.л. кафява захар
2 ч.л. бакпулвер
2 с.л. ситно нарязан стар лук
1ч.ч. настърган кашкавал (около 100гр)
3/4 ч.ч. прясно мляко (или малкo повече)
1 с.л. зехтин или разтопено масло
1 яйце
2 ч.л. горчица
1/2 ч.л. чубрица
сусам за поръсване + още 1 яйце или неразтопено масло

Фурната се пуска на 220 градуса да загрява. Приготвя се тава с хартия за печене.
В дълбока купа се разбъркват брашното, бакпулвера, захарта и чубрицата. Прибавят се кашкавала и лука. Яйцето се разбърква със зехтина, горчицата и млякото.
Разбъркват се течните и сухите съставки и се омесва меко тесто, което се слага върху набрашнена повърхност. С набрашнени яйце се оформят питки (12-16 питки).
Вариант 1: разбива се яйце, с което се намазват питките, а отгоре се поръсват със сусам;
Вариант 2: в средата на всяка питка се прави дупка с пръста и се в нея се слага парченце масло.
Питките се пекат около 20 минути или готовност. Сервират се топли.


Не знам защо на моите обикновено им трябват 30 минути за изпичане и 10 за изяждане. Втората снимка е прясна-прясна, направо пари. С бяло брашно, пресен лук, намазани с яйце и поръсени с интегрален сусам и ленено семе.

Общо- около 2 лева