Да, точно тоа. Просото не е доволно застапено во нашата исхрана и тоа треба да се промени.
Таа супа секогаш ме асоциира на сончево пролетно време. Дали е од комбинацијата тиквици-копар не знам. Нема некои посебни намирници, убаво е тиквиците да се во сезона и да се евтини, но да не се стари и со големи семки :)
- 1 средна тиквица
- 1 среден морков
- глава стар кромид
- 1 ч.ч. ориз или просо
- копар, магданоз или други зелени зачини по желба
- 2 с.л. зејтин при крај на варење
Зеленчуците, исецкани на коцки, се ставаат да се динстат неколку минути со малку вода додека омекнат. Потоа се додава оризот или просото и доволно вода. Супата се вари додека се свари оризот, односно просото.
На левата слика супата е со ориз и не е пасирана, на десната - со просо и пасирана.
Без глутен, посно, лесно се припрема и во двете варијанти- многу вкусно.
Може да се сервира и со препечени коцки леб - уживанција за децата.
Вкупно за цело тенџере - околу 60 денари.
Во некој од наредните денови ќе покажам неколку рецепти за просо со зеленчуци. А до тогаш, пробајте ги овие две супи :)