Рецептите на македонски

Банички със зеленчуци

 Преди доста време, докато бях на специален режим на хранене, един ден в списъка ми бяха записани "баница със зеленчук". Но понеже според разделното хранене корите не могат да се комбинират със сирене и яйца, спанак с извара също не ставаше, зелник не обичам, започнах да търся рецепти. Накрая, както обикновено, излезе една луда смес от зеленчуците, с които разполагах в хладилника. И така, ето продуктите (със забележката, че при нас всичко се готви по много):
  • 1 пакет кори за баница
  • 1 тиквичка
  • 3-4 средни моркова
  • 2 големи глави лук
  • 150гр. царевица
  • хималайска сол 
  • 100гр кашкавал
  • малко зехтин
  • малко копър или пресен магданоз (според предпочитанията)
Корите се разрязват по дължина на две еднакви ленти, около 15см широчина стават.
Лукът се нарязва на тънки полумесеци, тиквичката и морковите се настъргват на едро ренде и заедно с царевицата се задушават с малко сол, копър и зехтин, докато се изпари течността.
Ето го нашия творчески процес, който в един момент се превърна в опазване на корите от малкия готвач, който реши, че и сурови са супер вкусни :)


След като е готов пълнежът, започва голямото завиване на банички. Този път оставих малко сок от зеленчуците, за да пробвам как стават баничките, ако се намажат със смес от зехтин и сока - определено имаше повече аромат.
 По една непълна супена лъжица пълнеж се слага на единия край, дългите краища се завиват към средата на лентата и се навива рулце. Може да се намаже от средата до края с малко зехтин, защото става доста кора към края на завиването.
За по-лесно ги редя в тава с хартия за печене. Отгоре се намазват леко с масло или зехтин (или както в този случай- със смес от сока и зехтин), а накрая се наръсват със ситно настърган кашкавал. Може и без него, но моята мъжка група държи да има. Излизат около 30 банички.
Последно като броих колко кори има в пакет, бяха 14 големи кори. В България корите са правоъгълни, та може да излязат повече банички, ако се нарежат на три от към късата страна.
Пекат се около 20 минути на 200 градуса или докато станат златисти.
Който може да чака да изстинат, да изчака едно половин час. :) При нас чакането беше почти 10 минути :)



Общо: около 4 лева.
Баничките стават за ядене в училище или в офиса, много са леки и вкусни.