Рецептите на македонски

Дребни удоволствия

Днес е петък -ден на майстора. Ето едно скромно предложение за нешто като ордьовър, който върви добре както с бира, така и с добре охладено бяло вино, но и с добра компания.

Имаме огромни количества тиквички и домати, които трябва да се използват. 
Необходими са:
  • тиквички - 4-5 
  • 2-3 пилешки стека, нарязани на жулиени ( моите бяха около 800гр.)
  • 1 ч.л. горчица
  • 2-3 малки доматчета и 1-2 големи узрели домата
  • 1 франзела или два домашни франзели
  •  смес от средиземноморски подправки, малко черен пипер, може малко зехтин и 1 скилидка чесън или малко сух чесън 
Тиквичките се режат на дълги и тънки ленти и се пекат на сух тиган. Тази процедура ми е особено досадна, но няма как. Нарязаните пилешки жулиени се объркват  с горчицата и се пекат също на сух тиган. Накрая се запичат леко и доматчетата, нарязани на кръгчета.
Междувременно във фурна се запичат леко филийките франзела от двете страни. Големите домати се обелват, нарязват се на много ситно, разбъркват се с подправките и с чаена лъжичка се слага от сместа върху препечените филийки. Нареждат се в поднос или чиния. Това е някакъв вид брускети, които представляват препечен хляб с някаква гарнитура отгоре. Аз обичам един вариант с песто, печени тиквички и Грана Падано, но това ми беше по-бързо.


Всяко готово парче месо се завива с една лента тиквичка, а запечените домати се нареждат върху препечени филийки хляб.

Това е.
Около 10 лева за 5 човека.
Хубаво е да имате под ръка още франзела или домашен хляб и подправки, защото напревените брускети свършват много бързо.