Рецептите на македонски

Пълнени тиквички със сирене и царевица

Рецептата е лесна, няма кой знае какво, но е типично пролетна. Тиквички, пресен лук, копър.

 Необходими са:
4 тиквички
1 стрък зелен лук
200гр сирене (хубаво е и с козе сирене)
200гр царевица
4 стръка пресен копър

Тиквичките се разрязват по дължина на половина, след това се бланшират в подсоленя вряща вода за 3 минути. Охлаждат се, изважда се сърцевината и се оставя настрани, а тиквичките се нареждат в намазнена тава или върху хартия за печене.


И тук започва хубавата част.

Ситно нарязания зелен лук ( според мен с 2-3 стръка е по-вкусно) се запържва леко с 2 с.л. зехтин или олио от гроздови семки и се прибавя вътрешността на тиквичките. Сместа се задушава 5 минути. Междувременно в друг съд се смесват намачканото сирене, ситно нарязаният копър, добавя се и сместа от тигана  и накрая царевицата. С този пълнеж се пълнят тиквичките, пекат се в предварително загрята на 180 фурна 15-20 минути до златисто. Рецептата е от тук.

Хубаво, но аз обикновено не чета до край рецептите, а когато все пак ги дочета, имам съпътстващи занимания ( тип "звероукротител") и ми излита от ума какво съм прочела. Затова карам по кратката процедура ( и без допълнителни съдове за миене) - в тигана слагам лука, след това сърцевината на тиквичките, замразената царевица и когато ми изглежда готово, слагам намачканото сирене и копъра.
Много вкусно и засищащо ястие или предястие, което някак си много ми върви със зелена салата (марула, рукола, бейби спанак, малко сусам или смелено ленено семе).
     
Забележки: би било супер когато тиквичките поевтинеят, но трябва да се внимава да не са по-стари и вече да имат по-дърти семки; сиренето трябва да е обезсолено или да се накисне във вода за около час, за да се извлече солта. Охладените тиквички и сиренето може да се избършат с кухненска хартия, за да не пуснат допълнително вода. Ако се нарежат на шайби (около 2см дебелина), трябва да се внимава да не се пробие дъното и да изтича пълнежа.

Общо за 4-6 порции ( ако се направят на шайби и се използват като предястие излизат много повече порции) - около 7 лева

Една малка ръчичка бързаше да вземе краставица и да копа в тиквичките, докато снимах. :)