Рецептите на македонски

Македонче без леб не може да се најаде...

....така кажува мојот сопруг.
По втор пат кршење на машина за леб решив дека не сум толку фатена во раце и треба сама да го правам лебот.
Рецептот кој моментално е најсакан дома е:

300гр интегрално брашно
200гр бело брашно
4гр сув квасец
10гр сол
10гр шеќер
300мл топла вода (да може да се држи прстот во водата)
1 с.л. зејтин

Во топлата вода се стават сол и шеќер, се промешува и се додава квасецот. Се промешува убаво додека се раствори се` и се остава да стаса квасецот. Потоа се меша со брашното и зејтинот. Се замешува меко тесто со уште малку брашно, се меси додека се добие осет за глатко тесто со воздушни џебови (5-10минути).Потоа се става во набрашнет сад, се покрива со крпа и се остава да стаса и да го зголеми волуменот дупло. На собна температура за тоа требат 1,5-2 часа. Потоа се премесува уште еднаш за кратко, се става врз пекарска хартија. Се покрива повторно со крпа и се остава да одмори едно 30минути. Се пече во загрејана рерна на 230 степени (210 со вентилатор) за 20 минути, потоа се намалува температурата на 180 степени (160 со вентилатор) и се пече уште 20 минути. Финтата дали е добро испечен лебот е да чука на празно. Се вади од рерната и се завиткува во крпа додека да се излади.
Доколку фамилијата не може да чека толку, барем едно пола саат  да причека. :)

Зејтин може да се стави скоро секаков, дури и со путер е убаво. Може да се додаде сусам, сончоглед,снегулки, никулци- според желбите. Може да се направи и само со бело брашно. Испаѓа околу 700гр леб. Трае на собна температура под капак околу 5 дена.

Математиката:

Брашно -25 денари
Зејтин,шеќер и сол- 1 денар
Квасец- 9 денари
Семки, сусам- 4 денари
Вкупно 39 денари за домашен леб

  Интегрално брашно има и по 40 денари/кг, има и поскапи. Ако се стави поскапо брашно, би се качила вкупната цена за 35 денари.
Во план ми е да пробам да направам квас и да пробам леб со квас.