Рецептите на македонски

Връщане на работа - две салати с нахут за обяд

    След няколко месеца работа от къщи, никакви тренировки и ядене на глупости и заради стресни ситуации, човек почти не обръща толкова внимание на собственото си хранене и здраве. Тук те заболяло, там нещо те боцкало...нищо, ще мине. 

Но започват и да се трупат килограми, да ти е тежко и да се чувстваш тежко и неприятно. 
Колкото и апликации да свалиш на телефона и на компютъра, нещата не се получават, ако действително не се вземеш в ръце.

Връщайки се на работа в офиса, се наложи да посвещaвам малко повече време на храната. 

    
Важно е поради няколко причини:
  • Контролираш какво ядеш - клетките в нашите тела растат, размножават се всяка секунда. Нашите тела регенерират и за това използват градивни елементи от храната, която получават,т.е. която ние ядем. Ако ги храним с боклуци, не можем да очакваме, че ще имаме здрави, функционални клетки и организъм. Темата е огромна и разбира се, има много мнения по въпроса. Постът е лично мнение и не ангажирам никой с него. Всеки трябва да се интересува, да събира информация и сам да прави заключенията си. 
  • Имаш план и не мислиш по цял ден какво ти се яде. Намаляваш стреса. Не закусвам преди работа. Не мога да стана и да ям. Трябва ми време. Ако нямам план, около 10 вече мисля какво ми се яде и концентрацията ми намалява. Същото се случва и около 2.30 следобед. 
  • Въпрос на средства е. Да, по-евтино е да си приготвиш храна вкъщи, отколкото да купуваш. Нито е толкова трудоемко. Да, изисква планиране и малко по-различно пазаруване, но си струва. А с течение на времето, става и доста по-бързо. Може би в България е по-евтино, но тук в Скопие да си поръчаш сандвич, салата или пица на работа ти струва поне 100-150 денари. После ти се прияжда и нещо сладичко. Повечето вендинг машини не връщат ресто. Ако нямаш дребни, започва едно търсене по офиса дали някой има. Накрая си пускаш 3-4 вафли, може би соленки и като знаеш, че имаш в шкафчето, едно по едно изяждаш всичко. И после ти е криво и тежко.
  • Ядеш по-разнообразна храна
  • Правиш по-малко отпадъци  и използваш по-малко пластмаса. Всички поръчки с храна идват с еднократни опаковки. Използват се много кратко време, а под въпрос е дали по-голямата част от тях се рециклират и дали изобщо стигат до рециклиране.
    Неудобството е, че носиш допълнителен багаж към офиса и дрънкаш празни съдове и кутии на връщане. И понякога си ги забравяш на работа.😊

    Най-лесно е салата. В последно време ми излизат доста салати с нахут в Instagram и реших да пробвам.  Снимките винаги са много примамливи, но понякога рецептите изискват прекалено много продукти, изглеждат ми странни и не ми са по вкуса.

Тази рецепта беше проста - като гръцка салата с нахут 😀 от Instagram профила на NourishingLoaded Greek Chickpea Chopped Salad

 
Продукти 
  • 1 среден домат, нарязан на парчета
  • 1 краставица, нарязана на полукръгове
  • 1 зелена чушка на лентички
  • 1/4 глава червен лук
  • 1/2 консерва изцеден, измит и подсушен нахут
  • около 50гр краве сирене
  • маслини Каламата на око
  • За дресинга:
    зехтин, ябълков оцет, сол, сух риган

Бих искала да кажа точни количества за дресинга, както в рецептата, която използвах, но не ме бива в точните мерки. Да кажем, че дресинга е "артистично" докаран на око 😂.
Та, всичко се смесва, слагат се подправките и салатата е готова.

Втората салата с нахут също е някъде от интернет, но не си спомням от къде. Цяла консерва нахут ми е много за едно ядене и с комбиниране на продуктите може да се покрият три дни от планирането на храна за на работа.


Продукти
  • Нахут
  • Червен боб (двете общо около 100гр)
  • малка консерва риба тон
  • 3-4 листа марула
  • 1/4глава червен лук
  • 5-6 маслини
  • За дресинга: зехтин, лимонов сок, сол и малко черен пипер
Всичко се смесва и салатата е готова.
Никаква философия! Ако все още имате половин консерва червен фасул, можете и него да го направите на салата за третия ден.😎

В зависимост от сезона двете салати излизат около 10 лева. 
Времето за приготвяне също е много относително. Може да се приготвят от вечер, като подправките се сложат в отделен съд и се добавят преди ядене. 

Вечер салатата ми се получава за 5 минути, сутрин за 15. 😅 Хубаво, че научно е доказана относителността на времето, обаче чак толкова...  

Приятен обяд!