Рецептите на македонски

Шаран с бяло вино и зеленчуци

Снимката на тази  рецепта е преди печене, защото реших, че така ще се види по-добре как е проготвена рибата. Отново с стила на постните ястия, доста често приготвям тази рецепта.

Необходими продукти:

  • 1 шаран (около 2,5 кг. )
  • 2 моркова 
  • 2 картофа
  • 1 корен кервиз (целина)
  • 1 корен пъщарнак
  • 1 глава лук
  • 2 лимона
  • магданоз
  • 1/2 литър бяло вино


Добре изчистен, шаранът се измива и посолява отвътре и отвън. Засича се през 2 см. В засечените места се слагат резени лимон. Зеленчуците се нарязват на малки парченца. С една част от зеленчуците и парчета лимон се напълва вътрешността на шарана. Останалите зеленчуци се слагат около рибата. Не се слага мазнина. Налива се виното и първо шаранът се пече покрит с алуминиево фолио 1 час, а след това още 1/2 час - 40 минути без фолио на 200 градуса.
Добър апетит !

Общо: около 20 лева.