Рецептите на македонски

Запеканка с извара и грис

Открих рецептата случайно преди две години и дълго време седя в бележника. Времето ѝ дойде, когато търсех предястия за рождения ден на средния ми син. Оттогава тази запеканка е между любимите неща. Още повече съставките са минимални, а се получава лек солен кекс, който става за закуска, за ордьовър или за ядене в училище и на работа.
Продуктите:

  • 700 гр. извара
  • 150 гр. кисело мляко
  • 1/2 ч.ч. грис
  • 3 яйца (аз слагам големи)
  • 1 ч.л. сода бикарбонат

С вилица се намачква добре изварата, за да няма бучки. Отделно се разбиват добре яйцата, а в киселото мляко се добавя содата и се разбърква. Към изварата се прибавят яйцата, след това млякото, грис и всичко се разбърква добре. Изсипва се в кръгла тава 28см или голяма правоъгълна тава, застлани с хартия за печене. Може и само в намаслена тава, но на мен ми идваше мазно и изключих този вариант. Пече се до готовност на 180 градуса. Това "до готовност" зависи от фурната, при мен е около 20 минути.



Общо около 3,50 лева.
Хубаво е да се остави да изстине преди да се махне от хартията и за да се реже по-лесно.