Продуктите:
- 700 гр. урда
- 150 гр. кисело млеко
- 1/2 ч.ч. грис
- 3 јајца (јас ставам големи)
- 1 ч.л. сода бикарбона
Со вилушка се намачкува добро урдата. Посебно се матат јајцата, а содата се става во киселото млеко и се промешува. Кон урдата се додаваат киселото млеко,јајцата и грисот,се промешува добро.Се истура со округла тава 28см или голема правоаголна тава со хартија за печење. Може и само во намаслена тава, но мене ми доаѓапе мрсно и тој момент го попуштам. Се пече додека е готово на 180 степени. Тоа "готово" зависи од рерната, кај мене е околу 20 минути.
Вкупно околу 100-120 денари.
Убаво да се остави да се излади добро пред да се извади хартијата, а и за да се сече полесно.
Зборот не знам од каде потекнува, но не успеав да најдам аналогичен збор на македонски. Ако на некој му текнува посоодветен збор, слободно да напише во коментар.