Рецептите на македонски

Жълт фасул - веднъж с копър, веднъж на супа

Вече излезе пресният жълт фасул по пазарите и е време да споделя някои от рецептите, които използвам вкъщи. Жълтият фасул е по-лек от зеления, по-крехък и съдържа по-малко скорбяла. Преди няколко дни на пазара видях цената и ми дойде някак скъпо. После се сетих, че всъщност толкова плащаме замразените пакети ( така става, когато не си замразих миналата година). Във всеки случай днес в менюто беше жълт фасул и ето ги двете ястия.

Жълт фасул с копър
Не ми идва на ум къде съм прочела тази рецепта  или за пореден път съм чела всеки трети ред. Лесна за приготвяне и не натоварва стомаха.

  • 1кг почистен жълт фасул или два пакета замразен (тогава идват 900гр)
  • 3-4 скилидки чесън
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 3 с.л. зехтин или масло
  • сол и копър
Жълтият фасул се сварява на пара (ако е възможно) за около 20 минути. Загрява се зехтинът ( или маслото) в дълбок тиган. Слагат се скилидките чесън да омекнат, да променят малко цвета и да си пуснат аромата. Изсипва се жълтият фасул, посолява се и се засилва температурата. Какво да направя като не ми се чака :) Разбърква се често, за да не загори. Когато течността започне да намалява, се добавя лимоновият сок. Трябва да се изпари течността, фасулът да се позапече малко и да не е лигав. Тогава се поръсва с копър и се изсипва в чиния.
Може да се поръси с малко Грана Падано или с Пармезан.
Общо - около 4,50 със скъпия жълт фасул. 

Жълт фасул - супа
Това е нашата стандартна супа от жълт фасул. Ние сме петима и е достатъчна за два пъти ядене.

  • 1кг жълт фасул
  • 1 голяма глава лук
  • 2-3 моркова
  • малко парче корен от целина ( по старо казано кервиз, керевиз ) 
  • малко парче пащърнак 
  • половин зелена чушка
  • 1 настърган домат
  • 1 скилидка чесън
  • магданоз, сол

Зеленчукът, без жълтия фасул, се нарязва на ситно и се слага с малко вода в тенджера да омекне. Прибавя се жълтият фасул (изчистен и нарязан на по-малки парчета) и супата се вари, докато се свари фасула. След това се слагат настърганият домат, чесън и магданоз. Оставя се под капак още 5 минути и това е. Ако сте свикнали на по-гъста супа, вместо брашно, извадете 2-3 черпака зеленчук в дълбок съд и пасирайте, а след това върнете в тенджерата и разбъркайте добре.

Общо ( със замръзнат жълт фасул и скъпи зелени чушки) - около 6 лева. Тази цена може да се намали двойно, ако човек на време си сложи във фризер жълт фасул, чушки и домати.