На овие банички не им требат часови за припрема, ама ако се повеќе гладните, тој што ги сука и ги пече направо е окапал кај ринглата :) На времето тоа беше едната ми баба. Таа ги печеше директно на ринглата. Сега како помодерни, печеме на тавче за кое не е потребен зејтин, путер... демек суво тавче. Состојките се сосема прости, но резултатот е многу вкусен. Со еден убав чај од мајчина душица и лимон... Да не претерувам, еве ги состојките:
- 1 1/2 ч.ч. вода
- 1 ч.л.сол
- 1 с.л. зејтин
- интегрално брашно колку е потребно за меко тесто ( околу 4 чаши ми беа потребни, но се додаваат по малку, не се од еднаш)
Се печат брзо, но веќе на десетата баничка некако започнав да се осеќам мааалку зезната зашто наместо да се трупат банички под капакот, се трупаа празни танири кои чекаа да бидат наполнети.
Ќе заборавев колку чинеа.
Вкупно за околу 15 банички и 2 "палачинки" - околу 20 денари.
Вкупно за околу 15 банички и 2 "палачинки" - околу 20 денари.