Рецептите на македонски

Зелка со пилешко во сопружески стил


Дефинитивно за да испадне како треба тој рецепт, сопругот (или дечкото) мора да се прежалат да прошетат до продавница. А оправдувањето: "Мала беше зелката, ми изгледаше симпатично." треба да делува мотивирачко и инспирирачко.
Еве и списокот за пазарење:
  • зелка околу 1,5-2кг (добро е да биде бела, ама кога е "симпатична", нека биде таква црвена)
  • 2-3 средни пилешки стека (околу 500гр), може и друго пилешко месо почистено од кожа и коски
  • 1 домат или 200мл салце или доматно пире
  • зејтин,магдоноз, сол и едно чешне лук
Пола зелка се сече на ситно и се става во тенџере, одозгора се ставаат парчиња стек и врз нив - другата половина од исецканата зелка. Се додава сол, вода. Тенџерето се поклопува и се` се вари на тивко додека е готово месото. Потоа се додаваат доматот (или салце, или пире), чешнето лук, магдоноз и зејтин -уште 5 минути и тоа е тоа.
Досега не сум го добивала овој резултат - прилично лилава боја, ама и досега не бев пробала со црвена зелка. Ако децата сакат нешто поинтересно за јадење утре, еве идеја.
*Во наредна прилика ќе има и слика како изгледа тој рецепт со бела зелка.

Вкупно околу 300 денари со најскапите производи и најголемите количини од списокот;
порциите се 12-15.