Рецептите на македонски

Печени кюфтета

Сигурно не са много хората, които са пробвали печено кюфте. Също толкова вкусно, може би и по-вкусно, а разбира се, и по-здравословно. Лесно ястие, на което е необходима хубава салата за гарнитура и пресно изпечен хляб.

Необходими продукти:
• 300 гр. кайма (смес)
• 150 гр.ориз
• 1 яйце
• 1 малка глава лук
• 1/4 парче праз
• магданоз
• 2 с.л. галета
• 1 с.л. горчица
• 1с.л. смесени подправки или сол
• черен пипер
• пармезан

Оризът предварително се сварява и водата се отцежда. В дълбок съд слагаме каймата (аз използвам месо в съотношение 80% телешко и 20% свинско). Прибавяме охладения ориз, нарязаните на ситно лук и праз, подправките, горчицата и хубаво омесваме. Правим кюфтета по-големи от обикновено (колкото пълна шепа). Нареждаме в намазана със зехтин тава  и отгоре слагаме по няколко капки зехтин. Пекат се на 200 °С около 35 минути. Когато са готови, се наръсват с малко пармезан или настърган кашкавал (по желание в средата може да се сложи малко каймак - имат невероятен вкус) ( бел.пр. - Каймак знаем всички какво е, но в Македония и другите бивши държави от Югославия каймак се продава като отделен продукт, подобно на масло или сметана и при печенето става като много мек кашкавал. Затова и ястията с каймак са изключително вкусни.).
Излизат 10-12 големи кюфтета, достатъчни за 4 порции.
Много лесно, бързо и вкусно. Нещо по-различни за вашата трапеза.
Добър апетит !

Общо: 5-6 лева