Се разбира дека има во продавница, но некогаш има лушпи или имаме киселини.
Пошто синковецот кажа во 11,30, а во 12,30 тргнува во училиште, требаше да реагираме брзо.
Ќопоолу е скоро исто како ајварот. Од малото истражување кое направив тоа се состои во главно од модри патлиџани и лук, но се додаваат и црвени пиперки, во некои региони - домати, магдоноз. Дома ќопоолу се правеше со модри патлиџани и пиперки, малку лук, зејтин и магдоноз, крупно мелени, наполнето во теглички и стерилизирано.
Благодарение на мојата свекрва, имаме во комора смрзнати печени и излупени зелени пиперки и модри патлиџани, но пиперките ми се видоа малку и претрчавме да купиме уште едно кило. Под итно испековме неколко пиперки, земавме и од одмрзнатите и ја направивме еј оваа убавина:
За три големи тегли ни беа потребни:
- 3кг пиперки
- 4 мали модри патлиџани
- пола врска магдоноз
- лук на вкус
- зејтин
- хималајска сол и оцет (ако има домашен, уште подобро)
Кај нас испадна дека имало и лута зелена пиперка од смрзнатите, па целата работа дојде маалку пикантна :) Излупените печени пиперки и модри патлиџани се пасираат со другите состојки и тоа е тоа. Одлично предјадење кое може да се искористи за кростини, како гарнир на јадења со месо.
Вкупно - околу 120 денари.
Не сум фан на мешањето во казан и цел ден обработки на пиперки и што ли не, затоа оваа опција е многу полесна и поздрава. Да, се знае дека најдобро да се јадат свежи зеленчуците, но зимно време тоа не е можно. Затоа ги имаме и традициите за приготвување зимница.