Спомените се уште тазе и морам да споделам некои од нив пред рецептот.
Се разбира, ја имаме и нашата комшика, Галја, од која ни е исклучителното слатко од шумски јаготки кое немаше како да не послужиме со палачинки за кои искористивме еден куп јајца од слободни кокошки од мојот вујко Васко - вкусни, вкусни... само не сум јас мајстор за крем-карамел како вујна ми Петја. Немаше како да поминеме и без торта од брат ми за вториот роденденот на најмалиот син.
И така, вратени во скопската реалност мораме да се вратиме и кон кујнските обврски.
Еве една сосема обична манџа, која пред доста години за прв пат ја направи дечкото на мојата цимерка од студентскиот дом.
Овчарска манџа
2-3 моркови
зелена пиперка, црвена пиперка
1-2 домати
мало парче корен од целер
малку свеж магдоноз
хималајска сол на вкус, може и сосема малку бибер
ориз
Се` е на око, продуктите се сецкат на ситни парчиња, доматите на покрупни.Убаво е оризот да се измие и се` оди во тава со доволно вода. Се пече на средна температура, додека оризот омекне и ја упие целата вода. Тоа е тоа. Добар апетит!
Полесно од тоа нема на каде.
Вкупно за една голема тава (6-8 порции) - околу 100 денари.
Полесно од тоа нема на каде.
Вкупно за една голема тава (6-8 порции) - околу 100 денари.
Следниот пат ќе ви раскажам за еден многу интересен семинар кој успеав да посетам додека бевме во Бугарија. ;)