В един такъв ден отворих хладилника, дремах едно пет минути пред отворената врата и не знаех какво да ям. Затворих, но след известно време -аха, пак се обади стомаха.Е, тогава погледнах по-различно. Имаше извара, яйца, кисело мляко, мармалад (който някак не ми съвпадаше с идеята за обяд :) ), беше пълно със зеленчуци.
Салата извара с дайкон и репички
- 200гр.извара
- парче дайкон около 5см
- 1-2 репички
- 1-2 с.л. кисело мляко (на мен ми е хубаво с овче) или йогурт, за да бъде по-кашеста сместа
Обеленият дайкон се нарязва на дребни парченца, смесва се с изварата и млякото, а за декорация - нарязаните на полукръгове репички. За цвят наръсих малко копър.
За една порция идва около 1-1,20лв, а времето за приготвяне е около 5 минути.
За една порция идва около 1-1,20лв, а времето за приготвяне е около 5 минути.
Обикновено ядем дайкона настърган на салата с моркови, ряпа и цвекло. Този полезен зеленчук трябва по-често да присъства на масата, въпреки че се налага да призная, че е трудно да се накара малко дете да го пробва.
Дайконът е японска рапя. Не вади от почвата и не натрупва тежки метали. Съдържа големи количества ензим, наречен диастаза, който помага при смилането на въглехидратите, засилва метаболизма; препоръчва се при сърдечни заболявания, анемия, слаб имунитет и др. Докато търсех рецепти, намерих информация, че дайконът се използва за доста готвения ястия. Това, което може би ще мине при малки деца, са запържени в сусамово масло пръчици (или изпечени върху хартия) или кръгчета, посолени и изпечени върху сух тиган. Важното е коренът да не е стар, защото от вътрешната страна на кората се образуват доста твърди жили, които не са особено приятни за ядене.
Дайконът е японска рапя. Не вади от почвата и не натрупва тежки метали. Съдържа големи количества ензим, наречен диастаза, който помага при смилането на въглехидратите, засилва метаболизма; препоръчва се при сърдечни заболявания, анемия, слаб имунитет и др. Докато търсех рецепти, намерих информация, че дайконът се използва за доста готвения ястия. Това, което може би ще мине при малки деца, са запържени в сусамово масло пръчици (или изпечени върху хартия) или кръгчета, посолени и изпечени върху сух тиган. Важното е коренът да не е стар, защото от вътрешната страна на кората се образуват доста твърди жили, които не са особено приятни за ядене.