Рецептите на македонски

Црни овци во нашата кујна









Многу пати слушам како во градинка имало многу убави бомбици.И јас да се направам на домакинка решив - денес ќе правам бомбици. А поима немам како се прават бомбици, само знам дека се округли.Добро, отворив шкафовите да видам што има. Имаше жито, нешто ореви, малку суво грозје... Ставив да се вари на пареа житото - за 200 грама жито беа потребни околу час и 20 минути. Во тоа време сомеливме 5  бисквити и една шака ореви, кора од пола портокал и 4 с.л. шеќер. Испаднаа околу 50 топчиња со големина колку среден орев. Прво требаше да останат така,  но не ми изгледаа убаво, некако ми дојдоа бушави и со најголемиот син покривме дел со кокос, дел со темно какао. Тие со какао ни личеа на овци и така станаа црни овци.

Вкупно околу 30 денари за 50 парчиња