Рецептите на македонски

Зелена супа


Правя тази супа дълги години и на децата винаги им е интересна. Цветът е привлекателен за всяко дете, дори и за онези, които не ядат спанак.

Необходими продукти:
• 200 гр. спанак
• 1 морков
• 1 глава лук
• 1/2 парче праз
• 1 картоф
• смес сушени подправки или сол
• черен пипер

Лукът, морковът и картофът се нарязват на по-едри парчета и се слагат в тенджера с малко вода да се сварят. След като омекне зеленчукът, се прибавят почистените листа спанак. Подправя се и всичко се пасира директно в тенджерата. Може да се сложат няколко капки зехтин и да се остави на изключен котлон под капак за няколко минути. Важно е спанакът да не се готви повече от 3-5 минути - така се запазват витамините. Отличната комбинация между праза, който съдържа вит.Ц и спанака, който има желязо, постига максимален ефект и по този начин се усвоява по-добре.
По желание се слага заквасена смената, йогурт, кисело мляко или лимон.

Добър апетит !

Общо: около 1,50лв.

В спанака се съдържа малки количества и тя е полезна, когато спанакът се консумира пресен. Тя се съдържа в стъблата и "ребрата" и затова или трябва да избирате млад спанак, или да чистите добре листата. Количествата оксалова киселина и нитрати са по-малки, когато спанакът е расъл на слънце, през лятото и есента. При термична обработка оксаловата киселина става неорганична и свързвайки се с калция в храната, води до образуване на камъни в бъбреците. Затова се прибавят качествени йогурт, кисело мляко или заквасена сметана.